Taksa e pronës sipas metodologjisë së re do të vazhdojë të mbetet në zbatim spontan nga ana e bashkive për aq kohë sa nuk do të ketë një sistem të dhënash të përfunduar. Qeveria ka pranuar në një dokument të fundit të saj lidhur me reformat ekonomike 2019-2021 se ka pasur një riorganizim në lidhje me aktivitetet e parashikuara të projektit për shkak edhe të asistencës së huaj që po jepet. Në objektivat e për tre vite pranohet se 2019-a do të ketë fokus tërësisht tek ndërtimi i sistemit, një proces që duket se nuk konsiderohet aq i thjeshtë për aq kohë sa është klasifikuar tek risqet potenciale.

Të huajt vijojnë të mbajnë në lëvizje tregun e pasurive të paluajtshme në bregdet. Sipas agjencive kryesore në vend, arsyeja kryesore mbeten çmimet e lira, ndërsa blerësit kryesorë janë nga vendet e rajonit, të cilat nuk kanë dalje në det.

tirana_real_estate_shitje_qira_okazione.jpg

 

Tregu i pasurive të paluajtshme në bregdetin e Durrësit ka filluar të gjallërohet këtë pranverë. Ndryshe nga vitet e kaluara, ku segmenti i tregut të pasurive të paluajtshme në tregun e Durrësit ishte në stanjacion të plotë dhe askush nuk ia hidhte sytë, këtë fillim sezoni ka nisur të lëvizë. Agjencitë e pasurive të paluajtshme tregojnë se krahas ofertës, është rritur kërkesa dhe interesimi për bregdetin, të cilat po finalizohen

Nga Ledina Loga

Prej vitesh, pasuritë e paluajtshme në bregdetin e Durrësit konsideroheshin të mbetura stok dhe asnjë i interesuar për të blerë shtëpi pushimi nuk i hidhte sytë drejt tij. Mirëpo, së fundmi, agjencitë e pasurive të paluajtshme pohojnë se është rritur interesi për bregdetin e Durrësit.
Për 45-50 mijë euro mund të blesh një shtëpi në bregdetin e Durrësit, me një sipërfaqe mesatare. Sipas inxhiniere Xheni Jahja nga Tirana Real Estate, çmimet mesatare për apartamentet e pushimit në bregdetin e Durrësit variojnë nga 400-500 euro për metër katror.
Pas një periudhe thuajse të vdekur për tregun imobiliar në Durrës, është shtuar kërkesa për këtë zonë, veçanërisht nga shqiptarët e diasporës, shtoi Jahja për “Monitor”.

Studentët italianë rrisin kërkesën për apartamente me qira në Tiranë; Agjencitë: Ka pak ofertë për qiradhënie, pritet rritje çmimesh.

Pak ofertë dhe shumë kërkesë. Shtatori shënon lëvizjen në segmentin e qiradhënies në tregun e pasurive të paluajtshme në kryeqytet. Flukset e studentëve, veçanërisht atyre të huaj, ushtrojnë presion në kërkesën për apartamente me qira në Tiranë. Sipas agjencive kryesore në vend, aktualisht, tregu i pasurive ka rritje të kërkesës për apartamente, ndërsa oferta është e ulët.

Çdo vit, në Shqipëri vijnë mesatarisht 200-300 studentë të huaj, kryesisht italianë, të cilët kërkojnë apartamente në zonat më të lakuara të Tiranës, thotë inxhiniere Xheni Jahja nga Tirana Real Estate.

 tirana_real_estate_imobiliare.jpg

Rriten qiratë e apartamenteve 1+1, ulen të vilave

Tirana, si qendër ekonomike e vendit, tërheq çdo vit qindra të huaj, të cilët vijnë kryesisht për punë. Të huajt në Tiranë janë ndër target-grupet e rëndësishme për tregun e pasurive të paluajtshme në vend, veçanërisht për tregun e qirave.

Kërkesat e tyre ndaj tregut të pasurive të paluajtshme përcaktojnë shpeshherë edhe nivelin e çmimeve të qirave në zonat kryesore të kryeqytetit. Sipas të dhënave zyrtare nga Shërbimi Kombëtar i Punësimit, në vitin 2016, në Tiranë kishte 495 të huaj, të cilët u pajisën me leje punësimi në vend. Për këtë arsye, EUROSTAT publikon një anketë të veçantë të përvitshme për tregun e qirave, me qëllim krahasimin me Brukselin, raport që kryesisht vihet në përdorim të të huajve që zgjedhin të punojnë jashtë vendit të tyre.

Çmimet, rriten për apartamentet e vogla, bien për vilat

Gjatë 2017-s, çmimet mesatare për apartamentet 1+1 u rritën nga 330 në 350 euro për metër katror, me një rritje në vlerë absolute prej 20 eurosh.
Rritje të çmimit mesatar gjatë 2017-s kishte dhe për apartamentet 2+1. Sipas të dhënave të grumbulluara gjatë 2017-s, çmimet ishin 520 euro, nga 510 euro që ishin një vit më parë, me një diferencë prej 10 eurosh.

Në ndryshim nga banesat me sipërfaqe të vogël, hapësirat e banimit me sipërfaqe më të madhe kanë pësuar rënie. Sipas të dhënave të Anketës së Eurostat, çmimet e qirave për apartamente 3+1 kanë rënë me rreth 10 euro. Rënien më të madhe e kanë pësuar vilat, apo shtëpitë private. Në 2017-n, qiratë mesatare mujore për vilat ishin 1350, rreth 100 euro më pak se viti 2016.

Sipas inxhiniere Xheni Jahja, nga Tirana Real Estate, arsyeja kryesore e rënies së qirave të vilave është amortizimi më i shpejtë i tyre. Sipas inxhinieres, pronarët e shtëpive vila investojnë më pak në pronat e tyre dhe, si rrjedhojë, amortizohen më shpejt, duke sjellë ulje të vlerës së tyre në tregun vendas.

 +355 4 4809606 +355 672053361

Rruga Sami Frasheri, Prane selise se LSI, zona Bllok, Tirane.

Email: tiranarealestate@gmail.com; Skype: tirana.real.estate