Zyrat janë një prej segmenteve më dinamike në tregun e pasurive të paluajtshme në kryeqytet. Sot ka rreth 108 mijë metra katror sipërfaqe të disponueshme zyrash në kryeqytet, në qendrat kryesore në Tiranë, sipas Colliers International, ndërsa është praktikisht e pamatshme oferta që vjen nga apartamentet të shpërndara kudo në kryeqytet që kanë shërbyer në vite si burim të ardhurash për familjet apo individët që kanë zgjedhur t’i japin me qira ato. Me ndërtimin e kullave në Tiranë, një pjesë e të cilave janë të projektuara për zyra, stoku i tyre parashikohet të rritet me rreth 80 mijë m2, ose 74% më shumë. Kjo rritje e ndjeshme, gati dyfishim, sipas Stela Dhami, nga Colliers International, pritet të riformatojë tërësisht tregun e qiradhënies së zyrave, duke shtuar presionin për uljen e çmimeve, zhvendosjen e kompanive drejt ambienteve më të strukturuara dhe rënien e interesit për zyrat-apartamente. Masterplani i miratuar dhe kullat në qendër të qytetit të Tiranës do të ketë ndikim të drejtpërdrejtë në tregun e zyrës në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, si në anën e furnizimit, ashtu edhe në atë të çmimeve, sipas zonjës Dhami. Projektet që pritet të shtojnë ofertën për zyra janë Downtown 1 Project, MET Tirana Building, Archea (4 evergreen) Tower, Arena Kombëtare dhe Eyes of Tirana

Downtown 1 Projekti i Downtown 1 është një godinë mikse, në bulevardin “Bajram Curri”. Ndërtesa 37-katëshe, me lartësi 140.6 metra, do të ofrojë 17 kate me zyra me cilësi të lartë, me hapësirë totale prej 32.000 m². MET Tirana Building është një kullë e re e kombinuar 12-katëshe në zemër të qytetit. Projekti do të ofrojë gjithsej 12,000 m² të hapësirës së zyrës së klasit A. 

Archea (4 evergreen)  është një kullë e lartë 85 metra në zemër të Tiranës. Pasi ka qenë joaktiv në treg për një periudhë prej 6-7 vjetësh, në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2018 projekti ka rifilluar punimet e ndërtimit. Pasi të përfundojë, një pjesë e sipërfaqes totale të ndërtuar, rreth 4500 metra katror, do t’i bashkohet ofertës së zyrës, ndërsa hapësira e mbetur, me segmentet e tjera të pasurive të patundshme. 

Arena Kombëtare është projekti i ri që po zhvillohet në stadiumin “Qemal Stafa”, i cili përveç stadiumit dhe zonës sportive do të ofrojë zyra, dyqane dhe hotel. Hapësira për zyra që do të ofrojë Arena Kombëtare do të jetë rreth 10,000 m². 

Syri i Tiranës përbëhet nga një ndërtesë me përdorim të përzierë me 26 kate, me sipërfaqe 63,500 m² që do të ndërtohet në fillim të Rrugës së Kavajës, një nga arteriet kryesore të kryeqytetit. Projekti do të rrisë ofertën në tregun e zyrave me një sipërfaqe prej 21,000 m².

Genc Zike nga DevInf, thotë se e ardhmja e ecurisë së tregut të zyrave është në pikëpyetje. Zike mendon se çmimi do të ulet për shkak të ofertës së lartë në sasi. Ai shton se aktualisht nuk ka as ndonjë nismë për zona të lira ekonomike.

Përfundimi i projekteve në ndërtim dhe projektet e tjera të miratuara do të ndikojë ndjeshëm në stokun e zyrave, duke shtuar ofertën për zyra. Kjo e fundit do të ketë ndikim në rënien e çmimeve të qirasë, të cilat aktualisht janë regjistruar si më të lartat në Ballkanin Perëndimor.

Colliers International parashikon zhvendosje të korporatave, veçanërisht të atyre që sot ndodhen në hapësirat me cilësi më të ulët.

Kullat dhe zyrat

Masterplani i miratuar dhe kullat në qendër të qytetit të Tiranës do të ketë ndikim të drejtpërdrejtë në tregun e zyrës në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, si në anën e furnizimit, ashtu edhe në atë të çmimeve

Lajme të këqija për familjarët qiradhënës

Qyteti i Tiranës është qendër jo vetëm e Shqipërisë, por e të gjithë trevave shqipfolëse. Thuajse një e treta e gjithë popullsisë së vendit është e përqendruar në kryeqytet, po ashtu edhe ekonomia. Gati gjysma e bizneseve janë të vendosura në kryeqytet.
Përqendrimi i sipërmarrjeve në Tiranë dhe mungesa e qendrave të strukturuara të biznesit ka qenë një shans për shumë familjarë që zotëronin pasuri të paluajtshme sidomos në katet e para të banesave.

Qiratë e kënaqshme kanë qenë një mënyrë e qëndrueshme e sigurimit të të ardhurave për shumë prej tyre. Por tashmë ky segment pritet të pësojë goditje. Dhami e Colliers thotë se është e pashmangshme që me rritjen e stokut të zyrave do të bjerë interesi për apartamentet, po ashtu edhe çmimet. Kjo do të jetë goditja e dytë, pas mbylljes së pikave të basteve, që shtuan ofertën e sipërfaqeve të lira në kryeqytet dhe po ushtrojnë presion për rënien e qirave. 

Tregu i zyrave, i paqëndrueshëm

Sipas kërkimit të tregut që Colliers Interantional Albania kryen në mënyrë periodike në gjashtë muajt e parë të vitit 2018, hapësirat e lira të zyrave (të padhëna me qira) shënuan rënie. Aktorët e tregut pohojnë se kërkesa për zyra është rritur vazhdimisht dhe se ky është një nga segmentet më të paqëndrueshme. Stela Dhami, drejtuese e Colliers International, thotë se Shqipëria mbetet një treg dinamik i pasurive të paluajtshme, duke u rritur si në sektorin e retail-it, edhe atë të zyrave me qira.

Edhe për inxhinieren Xheni Jahja nga Tirana Real Estate, kërkesa për ambiente biznesi ka qenë në rritje. “Për sa u përket ambienteve të biznesit, flasim këtu për zyrat të cilat nuk janë në katet e para, ka gjithmonë kërkesa. Kërkesa vjen prej bizneseve të reja që hapen apo prej spostimit të zyrave ekzistuese në ambiente më të mëdha apo në zona më të volitshme për të bërë biznes”,- thotë Jahja për “Monitor”.

Agjentët e pasurive të paluajtshme, të cilët merren kryesisht me segmentin e qirasë, pohojnë për “Monitor” se tregu i qirasë është dinamik dhe ka lëvizje gjithmonë. Ndërsa për çmimet, janë të njëjta me gjashtëmujorin e parë të vitit 2018 dhe nuk parashikojnë që të ketë rritje çmimesh as për vitin 2019. Në tregun e qirave për dyqane ka filluar tendenca rënëse e çmimeve, megjithëse oferta e shtuar nuk është në nivelet e pritshme të agjentëve të pasurive të paluajtshme. A ia vlen të investosh në blerjen e një apartamenti për ta dhënë me qira?! Kthimi i investimit në vite sipas disa zonave kryesore…

Prej shtatorit të vitit që lamë pas, apartamenti i zonjës Drita Hoxha është pa qiraxhinj. Familja që jetonte prej tre vitesh aty, njoftoi që në muajin gusht që do të lironte apartamentin, i cili ndodhet në një pallat ekzistues të ndërtuar pas viteve ’90 në zonën e Bllokut, për t’u shpërngulur në një zonë tjetër më të lirë dhe në një apartament me sipërfaqe më të vogël. Me përfundimin e muajit janar, mbushen pesë muaj që Drita nuk po gjen qiramarrës të rinj për apartamentin e saj 2+1 në zonën e Bllokut.

Çmimi i qirasë mujore për këtë apartament është 450 euro. Familja e mëparshme, duke qenë se kishte qëndruar për një kohë të gjatë në atë shtëpi, paguante një qira mujore prej 350 eurosh. Pasi familja u largua, Drita vendosi që të kryente rregullime të nevojshme, si mobilim të ri dhe rregullim të tualetit në mënyrë që ta rihidhte në tregun e qirasë me çmim më të lartë. Megjithatë, ajo ende nuk ka mundur që ta japë pronën me qira. Gjatë ditës, apartamentin vijnë e shikojnë shumë të interesuar, nga studentë, familje të vogla, por edhe të huajt nuk kanë munguar, por nuk është arritur në një finalizim transaksioni. Arsyeja kryesore është çmimi i shtrenjtë në raport me kushtet që ofron apartamenti në përgjithësi.

Xheni Jahja, agjente e pasurive të paluajtshme, thotë për “Monitor” se ka shumë raste kur ka një mospërputhje të çmimit që pretendon të marrë qiradhënësi nga prona dhe kërkesës nga qiramarrësi. Drita rriti çmimin pas rregullimeve së apartamentit për të marrë një fitim më të lartë. Mirëpo, për shkak se apartamenti i saj po qëndron për një kohë të gjatë bosh, Drita ka humbur prej qirasë së munguar.
Jahja thotë se shpesh, qiramarrësit nuk e marrin në konsideratë humbjen që ju vjen nga të ardhurat e munguara, për shkak të çmimit të lartë. Nëse do ta mbante qiranë po aq sa e kishte më parë, 350 euro, prona do të ishte dhënë lehtësisht me qira dhe të ardhurat bruto vjetore prej saj do të ishin 4200 euro, ndërsa me qira mujore 450 euro, të ardhurat vjetore, duke zbritur muajt që apartamenti ka qenë bosh, do të ishin 3600 euro.

Nuk presim të ketë të njëjtën ecuri si një vit më parë.

Flet Xheni Jahja, drejtuese e Tirana Real Estate

Si e prisni vitin 2019 në tregun e pasurive të paluajtshme?

Shërbimi i ri në ZRPP, Gjonaj: “Fast Track” modeli si do t’u shërbejmë qytetarëve 

Një shërbim i ri dhe shumë i shpejtë është vendosur në Zyrën Vendore të regjistrimit të Pasurive të paluajtshme në Tiranë.

Taksa e ndërtesës në kryeqytet do vijë tek faturat e ujit, deri në 2021 do paguhet 4 herë më shumë

Bashkia Tiranë ka vendosur si agjent për mbledhjen e taksës së pasursë së paluajtshme Ndërmarrjen e Ujësjellës Kanalizime Tiranë. Brenda katër muajve të gjithë qytetarët duhet të shkojnë të bëjnë vetëdeklarimin e sipërfaqëve që kanë në pronësi apo përdorim, informacion që më pas do të verifikohet nga Ujësjellësi.

FaLang translation system by Faboba

 +355 4 4809606 +355 672053361

Rruga Sami Frasheri, Prane selise se LSI, zona Bllok, Tirane.

Email: tiranarealestate@gmail.com; Skype: tirana.real.estate